11 Temmuz 2012 Çarşamba

Difenbahya Bakımı - Difenbahya Nasıl Yetiştirilir - Difenbahya Resimleri

Difenbahya Türkçe'de de Latince'de olduğu gibi Difenbahya olarak anılan bu çok gösterişli bitki 2 m'ye kadar uzayabilir.
Anavatanı Güney Amerika, Brezilya ve Kolombiya'dır. Tabiatta 300 kadar türü vardır.
Yaz aylarında 20-25 derece, kış aylarında 15-18 derece sıcaklık ister. Daha düşük sıcaklıklarda alttan başlamak üzere yapraklarını döker. Yaprakları geniş olduğundan çok terler. Bu sebeple yüksek oranda, yüzde 80-85 orantılı nem ister. Yarı gölge ve gölge yerlerde bulundurulmalı, tül perde arkasından bile olsa güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
Üretimi en kolay çelikle yapılır. Nisan-haziran aylarında uç sürgünleri 8-10 cm. boyunda kesilerek içinde hacim olarak eşit miktarlarda turba yosunu ve kum karışımının bulunduğu köklendirme ortamına dikilir. Yapraklardan meydana gelecek buharlaşmayı azaltmak için yapraklar kırılmayacak şekilde dikkatlice rulo şeklinde kıvrılır ve rafya ile bağlanır. Ayrıca solmayı önlemek için yapraklara sık sık su püskürtülür. Ortamın sıcaklığı 20-25 derece olmalıdır. Defenbahya çabuk büyüyen ve yaprakları büyük olan bir bitki olduğundan saksısının her yıl mart ayında değiştirilmesi gerekir.
Gelişme döneminde haftada 1 kez 1.5 - 2 gram kompoze bir gübre 1 litre suda ertilerek 8-10 cm saksıya paylaştırılır. Büyüme döneminde yani mart ayından eylül ayına kadar bol su ile sulanır. Ayrıca yapraklarına su püskürtülür. Havanın kuru olduğu günlerde günde 2 kez su püskürtmek yararlı olacaktır. Kış aylarında sulama azaltılır. Saksı toprağının hafifçe nemli tutulması yeterlidir. Difenbahya çok çabuk büyüdüğünden çok fazla boylanmış ve alt yaprakları dökülmüş olan bitkiler şubat-mart aylarında kuvvetlice budanır. Saksıda kalan kısım uyuyan bir gözün üstünden kesilerek yeni bir bitkinin gelişmesi sağlanır, ayrıca gövde ve sürgün ucu çelik olarak değerlendirilebilir.

Difenbahya
2 li Difenbahya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder