24 Temmuz 2012 Salı

Afrika Menekşesi Bakımı - Afrika Menekşesi Nasıl Yetiştirilir - Afrika Menekşesi Resimleri

Afrika menekşesi ilk kez 1890 yılında, Doğu Afrika'da Baron Walter von Saint Paul tarafından keşfedilmiştir. Daha sonra 1893 yılında Avrupa'da kültüre alınmıştır. İsmini bulan kişiden dolayı "Saintpaulia ionantha" adı ile bilinmektedir.
Tanımı ve Önemi
Ana vatanı Güney Afrika’dır. Otsu karakterde yeşil, tüylü ve kalın yapraklara sahiptir. Çiçekli halde iken çok göz doldursa da çiçeksiz hali de güzeldir. Yaprakları saksı üzerinde rozet gibi yayılır. Hemen hemen bütün bir yıl içinde çiçek açar.
Afrika menekşesi pembe, beyaz, mor renkleri ile salonlarınızı süsleyecek bu bitkiyi yetiştirirken yapraklarına su değdirmeden sularsanız sizin menekşeleriniz komşularınızdan daha güzel olacaktır. Kalp şeklinde daimi yeşil yaprakları ve devamlı açan yalın kat-katmerli çiçekleri ile dekoratif ve aranan bir süs bitkisidir. Otsu yapıya sahiptir.

Toprak isteği: Bahçe toprağı, yaprak çürüntüsü, funda toprağı ve bir miktar dişli nehir kumu karışımıdır.
Su isteği: Nisbi rutubeti bol yerleri severler.Yazın bol su isterler. Kışın toprak rutubeti azaltıldığı gibi, su nisbeti de azaltılmalıdır.
Isı isteği: En iyi ısı 16 C olmakla birlikte, gece 13 C, gündüz 21 C ısıda cok güzel gelişirler.
Işık isteği: Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri severler. Direkt güneşten hoşlanmazlar. Koyu gölge, yaprak saplarının uzamasına neden olur.
Gübrelenmesi: 5-10. aylar arasında haftada bir kez 2-3 gr. azotça zengin karışık gübre 1 lt. suda eritilerek verilir.

Fazla güneşli yerlerdeki bitkilerde yaprak sararmaları ile birlikte çiçeklenme olur. Saksı kenarlarına değen yaprak sapları çürür. Bunun için saksı kenarlarına kalaylı kağıt kaplamak gerekir.


Yaprak çeliği ile üretim:
Seralarda ve evlerde uygun ortamlarda her zaman köklendirilirse de ilk bahar ve yaz ayları uygundur. üretim için seçilen yaprak önemlidir, çok büyük ve yaşlı yapraklar alınmamalı çünkü en altta bulunan bu yaprakların köklenme yeteneği zayıf olduğundan çabuk çürürler, genç yapraklarda uygun değildir bunlar küçük ve yavaş büyüyen bitkiler verirler bu sebeple gelişmesini tamamlamış orta büyüklükte yapraklar seçilmelidir bu yapraklar hızlı büyüyen sağlıklı bitkiler verirler. Kesilen yapraklar su, perlit, torf, ve kum içinde köklendirilebilirler. Yaprakları ıslak pamuk içinde muhafaza etmek çürümeyi hızlandıracağından sakıncalıdır. Yaprağın kesim boyu da önemlidir, kısa yaprakların uç kısmı çürüdüğünde kesip tekrarlamak şansı yoktur. Uzun kesilen yaprakların uç kısmı çürürse kesilip tekrar köklendirildiği gibi, köklenen kısmın ana bitkiye ihtiyacı kamayınca kesilip tekrar köklendirilebilir. Menekşe çeliklerinin köklendirileceği şişe veya kavanozların renkli olması uygundur, renkli şişelerde yosun veya yeşil tabaka oluşmaz. Bu iş için en uygun yöntem kavanozun ağzına aliminyum folyo geçirilir, çelik saplarının geçeceği yerler delinir kap içine konulan su sapların 1.5- 2 Cm. girecek şekilde sokulur bunun sebebi çürüme olduğunda orası kesilir tekrar edilir. Kullanılan suyun yağmur suyu veya saf su olması tercih edilir ama musluk suyu kullanmak gerekiyorsa 3-4 parça fındık büyüklüğünde mangal kömürü suyun yumuşası için konulur, ayrıca 1 lt. suya 1 gr FeSO4 ( demir sülfat) konulur, bu su değiştirilmemelidir su eksiklikleri üstten tamamlanmalıdır.( aynı seviyede tutmak için) Köklenme 10- 15 günde meydana gelir, güçlenince toprağa alınır. Köklenen bu çelikler önce küçük saksılara alınmalıdır.( 5- 5.5 cm.)

Çiçeklenmenin Olmaması
1. Hatalı gübreleme,
2. Kışın yetersiz ışık,
3. Kuru ve soğuk hava,
4. Sık saksı değiştirmek, yada uzun süre saksı değiştimemek.
5. Bitki yerinin değiştirilmesi,
6. Ortam ısısından daha soğuk suyla sulamak,
Çiçek açmamasına sebep olmaktadır


Afrika Menekşesi Hakkında

Resim



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder