8 Ocak 2012 Pazar

Yapraklı Salon Bitkilerinin ve Çiçekli Salon Bitkilerinin Bakımı

Şimdi size kendi eklemelerimle beraber internetten topladığım evdeki yapraklı veya çiçekli salon bitkilerinin bakımı hakkında bilgi vereceğim;

Yapraklı Salon Bitkileri

Fazla ışık ve özel ısı ihtiyaçları olan? çiçekli ev bitkilerinin aksine, yaprakları için yetiştirdiğimiz bitkilerin bakımı daha kolay ömürleri daha uzun olur. Her mekana göre bir yapraklı bitki mutlaka bulunur. Yalnız salonlarımızı değil,dışarıdan ışık alabiliyorsa mutfak,banyo ve ev girişlerini bitkilerle süsleyerek yuvamıza bambaşka bir hava kazandırabiliriz.

Tabii ki bu konuda dikkate almamız gereken bazı noktalar var. Öncelikle seçtiğimiz bitkinin büyüklüğü mekana uygun olmalı,hareketlerimi zi kısıtlamamalı. Önemli olan aldığımız zamanki değil,ileride ulaşacağı boyutlardır.

Işık isteği çok önemlidir. Bitkiye istediğiniz kadar iyi bakın,ışık yeterli değilse netice alamazsınız. Düz yeşil yapraklı olan bitkiler,çizgili, benekli veya farklı renkte olanlardan daha az ışık isterler.

Isı da çok önemlidir. Bu tür bitkiler oda sıcaklığında rahatlıkla yetişirler. Yalnız ani ısı değişikliği ve cereyan zarar verir.

Sulama yeterli olmalıdır. Bazen fazla su,bitkiyi susuz kalmaktan daha çabuk öldürebilir. Sulamadan önce bitkinin toprağını kontrol edin. Kurumaya yüz tutmuş ve ufalanıyorsa sulayın.İstisnalar dışında saksının dibinde su birikmesine izin vermeyin. Çürümeye sebep olabilir.Daima ılık ve dinlenmiş su kullanın.

Bir diğer nokta yeterli nem sağlanmasıdır. Hiç fark ettiniz mi bilmem,kuaför ve kuru temizleyici salonlarında çok gür yetişmiş bitkilere rastlarız. Sebebi, yeterli neme sahip bir ortamda bulunmalarıdır. Yapraklı salon bitkilerinin anavatanı genelde tropik bölgeler olduğu için bu ihtiyaçları giderilmezse yaprakları uçlarından kurumaya başlar,solgun ve donuk bir renk alır.Böylece dekoratif özelliğini büyük ölçüde kaybeder. Her gün ince bir püskürteçle bitkileri nemlendirin. Bunun içinde mutlaka kireçsiz su kullanın.



Toz bitkilerin amansız düşmanıdır. Mücadele gerektirir. Kimilerini? ? arada bir yıkayabilirsiniz. Yalnız bu sırada hırpalamamaya dikkat edin. Geniş yapraklı bitkilerin yapraklarını arada bir ıslak bir süngerle silebilirsiniz. Bu işlemi yaparken süngeri sık sık yıkayın. Yapraklar iyice kuruyunca yaprak cilası sıkın. Böylece bitki hem kolay tozlanmaz,hem de olduğundan gösterişli bir hal alır.

Cilayı hiçbir zaman çiçekli veya tüylü yapraklı bitkilerde kullanmayın. Üzerindeki talimatları dikkatle okuyun.

Bitkilerinizi düzenli olarak besleyin. Çubuk veya sıvı gübre kullanabilirsiniz.

Hastalık ve zararlılara karşı tedbirinizi baştan alın. Daima güvenilir yerlerden alışveriş yapın. Gelişigüzel toprak kullanmayın. Ayrıca iyi bakılan,havadar mekanlarda yetişen bitkiler kolay hastalanmaz.

Ev bitkilerinde önemli bir nokta da bunların çoğunun zehirli olmasıdır. Evde küçük çocuk veya ev hayvanı bulunuyorsa seçim çok dikkatli yapılmalıdır.

Bazı bitkiler ise bizi birtakım zehirlerin zararlarından korur. Buna en güzel örnek Eğrelti Otu'dur. Mobilya cila ve boyalarında bol miktarda bulunan Formaldehit isimli çok zehirli bir madde sürekli havaya karışarak solunum yoluyla bünyemize yerleşir. Eğrelti Otu ise bu zehiri emerek havayı temizler. Orta boy bir bitki yirmi metrekarelik bir odanın havasını temizlemeye yeter.



Çiçekli Salon Bitkileri

Yaprakları için yetiştirilen salon bitkilerinin çoğu tabii ortamlarında çiçek açar,hatta meyve verenleri de vardır. Ancak ev şartlarında bu nadiren görülür.

İç mekanda çiçeklenebilen salon bitkileri ise bulunduğu yere farklı bir hava getirir.Adeta bahçeyi evimize taşır. Özellikle kış aylarında çok pahalı olan kesme çiçeklerin yerine? alacağımız mevsimlik bir kaç saksı çiçekli bitki evimizi haftalar boyu süslemek için idealdir.



Bu bitkiler birkaç gruba ayrılır;

Gerçek ev bitkileri
Mum çiçeği, gardenya, Afrika menekşesi, cam güzeli, begonya türleri, anthurium, phalaenopsis ve bromeliad türleri gibi bitkiler oda ısısında gayet güzel yetişir ve açar. Ömürlerini ev şartlarında memnuniyetle geçirirler.

Bir çok kaktüs cinsi de evde kalıcı olarak yetiştirilebilir. Soğanlı ve rizomlu bitkiler:

Frezya, gelin soğanı (ixia), amaryllis,gloxinia, soğan begonyaları ve kaladyum gibi soğanlılar? türüne göre uygun mevsimlerde ev şartlarında yetiştirilebilir,ç içek açar ve mevsimi geçtiğinde kurur. Saklanan soğanları ertesi yıl tekrar dikilebilir. Klivya gibi bazı soğanlılar ise kalıcı yapraklara sahiptir.

Lale, sümbül, nergis,safran ve sıklamen gibi daha çok dışarıda yetişen soğanlar ise? serin bir yerde yetiştirilir. Tomurcuklandığı zaman içeri alınarak, çiçekleri açıp bitene kadar? manzara ve güzel kokuları ile evi şenlendirirler.

Limonluk Bitkileri de diyebileceğimiz Açelya, sineralya, onbiray çiçeği, çanta çiçeği ve kalanşo gibi bitkiler gerçekte iç mekan bitkisi değildir. Bunlar en iyi 10-15 c. ısıda yetişir. Çiçekli dönemlerinde iç mekana alınır,çiçekleri geçtikten sonra tekrar kapalı ama ısıtılmayan bir ortama çıkarılırlar. Bir kısmının ömrü zaten çiçek açtıktan sonra sona erer. (sineralya, çanta çiçeği)

Çiçekli salon bitkileri yapraklılardan daha hassas ve ışık istekleri daha fazladır. Çiçekli dönemlerinde bol su ve düzenli beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Hastalık ve zararlılara daha fazla maruz kalırlar. Böyle durumlar çabuk fark edilerek gerekli ilaçlama yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder