8 Ocak 2012 Pazar

Bazı Çiçekler Hakkında Bazı İpuçları

Bazı çiçeklerin bakımı hakkında aklınızda bulunması gereken ipuçları, bir göz atmanızı tavsiye ederim. İleride tek tek çiçeklerin bakımı ile ilgili bilgileri de yayınlamaya çalışacağım...

Camgüzeli
Güneş almayan odalar için
Güneşi çok fazla sevmeyen camgüzeli ev içinde yetiştirmek için en uygun çiçeklerden. Sürekli gölgede olduğundan sulaması üç günde bir yapılmalı. Tek kat ya da katmerli çiçekleri olan camgüzeli her ne kadar kokusuz olsa da kırmızı, beyaz, pembe ya da lila renginde açan çiçekleri görsel açıdan çok hoş. Sarkmayı sevmeyen camgüzeli için 20 santimlik bir saksı yeterli.

Açelya
Asitli toprak şart
Gölge yerleri seven açelya için en uygunu kuzey cepheli balkonlar ve güneş almayan odalar. Yaprakları koyu renk, çiçekleri ise pembe, altın sarısı, ateş kırmızısı ve portakal renkleriyle çok gösterişli. Özellikle asitli toprağı seven açelya için fidanlık ve marketlerden asitli toprak almanızda fayda var.

Menekşe
Aydınlık sever
Aydınlık mekanları seven menekşe için hem ev içi, hem de balkon ve cam kenarları uygun. Etli yaprakları suyu muhafaza ettiğinden üç günde bir sulamak yeterli. Tıpkı yediveren gül gibi sürekli açıp solan menekşenin yaprağını suda bekletip köklendirerek kendiniz de üretebilirsiniz. Bir diğer püf nokta da yapraklarına su değince solması. Bunun için alttan delikli saksı kullanıp direkt toprağına su dökmemekte fayda var.

Şakayık
Solsada atmayın
Güle çok benzeyen ve bu yüzden "erengül" adı da verilen şakayık çiçeğinin beyaz, pembe, sarı, kırmızı ya da lila rengi açan çiçekleri en az bir buçuk ay açık kalıyor. Altında küçük soğanları olan şakayığın solduktan sonra atılmasına gerek yok. Saksıyı değiştirmeden sulamaya devam ederek yeniden canlandırmak mümkün.

Sardunya
Gölgede boyu uzar
Suyu ve güneşi çok seven sardunya, toprağı parmakla her gün kontrol edilip sulanmalı. Her ne kadar direkt güneşten zarar görmese de bu durumda sulamayı artırmakta fayda var. Tıpkı menekşe gibi yaprağından köklendirilerek üretilebilen sardunyanın boyu istenirse gölgede bırakılarak uzatılabilir.

Begonya
Bir arada güzel
Özellikle sabah güneşinden hoşlanan begonyayı yetiştirmek için hem evin güneşli bir köşesi, hem de balkonlar tercih edilebilir. Bir arada olduklarında daha hoş bir görüntü oluşturdukları ndan küçük bir saksıya dikmek yerine uzun saksıları tercih etmekte fayda var. Kasım ayına kadar solmayan begonya, hava sıcaklığına göre özellikle günün serin saatlerinde iki günde bir ya da her gün sulanabilir.

Kadife
Sorun yaratmaz
Üzerine direkt güneş gelse de bir sorun yaratmayan kadife çiçeği, bu özelliğinden dolayı suyu da çok sever. Bunun için en az iki günde bir sulamak gerekir. Küçük bir saksıda yetiştirilebilen kadifeler eğer ev içinde yetiştirilecekse ara sıra mutlaka açık bir yerde havalandırılması gerekir. Kısa ve uzun olmak üzere iki cinsi bulunan kadifenin küçük çiçekli uzun boylu olanları çiçek kokusu sevenler için ideal. Ama büyük çiçek sevenler kısa boyluları tercih etmeli.

Not:Aklınızda olsun
Toprak temiz, böcekten arınmış olmalı. Çiçek farklı bir saksıya alınırken kökleri elle toprağa iyice sıkıştırılmalı. İçeride kalan hava çiçeğin ölmesine sebep olur. Dikim sırasında havanın kapalı olduğu bulutsuz ve rüzgarsız günler tercih edilmeli. Dikilecek fidanda kök kıvrılması, gövde ve dal yaralanması olmamalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder