10 Şubat 2012 Cuma

Menekşe Bakımı - Menekşenin Yetiştirilmesi - Menekşenin Sulanması - Menekşenin Çoğaltılması

Menekşe evde en rahatlıkla bakılabilecek bitkiler biridir. Değişik renkler de çeşit çeşit menekşeler yılın çoğu döneminde çiçekli olurlar ve evinizde çok güzel görüntüler ortaya çıkartabilir.
Menekşenin yetiştirilmesi bakımı ve sulanması hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;
Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.
Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz. Hava akımlarından kolay etkilenen Menekşe bitkisi bu etkiden korunmalıdır.
Kış aylarında menekşenin bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir.
Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için Haftada en az iki kere sulanmalıdır. Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.
Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir. Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalıdır. Sulamaların aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılması önemlidir. Menekşede çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır. Sık sık saksı değiştirmek, büyük olan saksılar menekşenin gelişmesine çok büyük engellerdir.

Peki... eğer Menekşe bitkisini çoğaltmak isteriz bunu nasıl yaparız?
Menekşe bitkisini çoğaltmak için; Menekşenin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir. Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur. Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni menekşeleri oluşturabiliriz. Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir bu yüzden evinizde bir çok menekşe üretebilirsiniz hatta bunu arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz. Sizce de çiçek en güzel hediyelerden biri değil mi?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder